ד״ר יאיר פלגי – פסיכולוג בעפולה

פסיכותרפיה, היא שם כולל לקבוצת התערבויות טיפוליות נפשיות, המבוססות על שיחה. מקור הפסיכותרפיה הוא בפסיכואנליזה אשר פיתח פרויד בשלהי המאה ה-19. פרויד, אשר היה רופא וחוקר במקצועו הראשון, זיהה כי מטופלים אשר סבלו מבעיות פסיכוסומאטיות ורגשיות הצליחו להתגבר על הסימפטומים שלהם באמצעות שיחה על בעיותיהם. "ניקוי הארובות", קראה לכך המטופלת שלו, אנה או.

הוא פיתח את השיטה הפסיכואנליטית אשר התבססה על יצירת מסגרת שיחה המכוונת להגברת המודעות לחוויות הלא מודעות העומדות בבסיס הסימפטומים. מאז ימיו של פרויד חוקרים וקלינאים זיהו גורמים נוספים רבים אשר תורמים ליעילות הפסיכותרפיה, ובהתאם, נוצרו מודלים ושיטות טיפוליות רבות. עם זאת, רעיון הטיפול באמצעות שיחה נותר בעינו, והוא שעומד בבסיס הפסיכותרפיה גם היום (רפוי נפשי).

כולנו חווים מדי פעם מצוקות רגשיות: חרדה לקראת אירוע חשוב, כאב נפשי לאחר פרידה או כישלון, קושי בהתמודדות עם פגיעה בערך העצמי וכן הלאה. רוב הזמן נצליח להתמודד עם חוויות אלו בכוחות עצמנו ובסיוע מערכת התמיכה החברתית הרגילה שלנו, אך במקרים מסוימים אנו עשויים לחוות מצוקה עזה ומתמשכת אשר מלווה בפגיעה באיכות חיינו וביכולת שלנו להמשיך לתפקד באופן תקין. המצוקה הנפשית יכולה להתפתח למצב של דיכאון, חרדה, פוסט טראומה, הפרעת אכילה וכן הלאה. בכל מקרה, במצבים אלו מומלץ לפנות אל פסיכותרפיה ובכך לא רק להקל על הסבל, אלא גם למנוע את התפתחותם של הסימפטומים הרגשיים, ושל הפגיעה בתפיסה העצמית אשר נלווית להם פעמים רבות.

עשורים ספורים לאחר הולדת הפסיכואנליזה החלו לצמוח מודלים טיפוליים אשר חלקם יצאו מהנחות בסיס ורציונליים שונים מאלו שהנחו את פרויד. עם השנים מודלים אלו הצמיחו פיתוחים, שיטות וטכניקות טיפוליות נוספים, כך שכיום קיים מגוון גדול של סוגי פסיכותרפיה.

סוגי פסיכותרפיה 

עשרות מחקרים אשר ניסו לדרג את יעילותן של שיטות פסיכותרפיה שונות הצביעו שוב ושוב על כך שסביב מרבית הקשיים הרגשיים המביאים לפנייה לטיפול, אין עדיפות לסוג פסיכותרפיה מסוים על פני אחר:
יעילות הפסיכותרפיה נמצאה כמושפעת בעיקר מגורמים כאיכות הקשר הטיפולי הנוצר בין המטפל למטופל. כך, שבחירת סוג הפסיכותרפיה צריכה להיעשות בעיקר על סמך תחושה אישית וחיבר לסוג מסוים של פסיכותרפיה ולאו דווקא על סמך קריטריונים אובייקטיביים או אידאולוגים.

 

פסיכותרפיה דינמית
פסיכותרפיה דינמית היא "קרובת המשפחה הקרובה ביותר אל הפסיכואנליזה. פסיכותרפיה דינמית היא גישה המבוססת על ההנחה שאירועי עבר ויחסים בין אישיים משמעותיים מוקדמים מעצבים את דפוסי היחסים שלנו, את תפיסתנו העצמית ואת האופן בו אנו מווסתים את רגשותינו.
אלמנטים אלו מתקיימים בנפשנו באופן לא מודע, אך משפיעים על היחסים שאנו בוחרים, על רגשותינו ומצוקותינו ועל האופן בו אנו מתנהלים כהורים, כבני זוג, כקולגות וביום יום שלנו.

בהתאם להשפעות העצומות של דפוסי יחסים ואירועי עבר על חיינו, קונפליקטים לא מודעים ואירועים שלא זכו לעיבוד רגשי מספק, משפיעים עלינו והם עלולים להביא למגוון סימפטומים. בין סימפטומים אלו עשויים להיות חרדה, דיכאון, הפרעות אכילה, ערך עצמי נמוך, חוסר סיפוק, קשיים בתפקוד המיני, התמכרויות וכן הלאה.

פסיכותרפיה דינמית מסייעת בהתמודדות עם סימפטומים אלו ואחרים באמצעות שני עקרונות.

האחד הוא חקירה והתבוננות אקטיביים בעולמו הפנימי של המטופל, באופן שמאפשר להפוך את ההיבטים הלא מודעים למודעים, ובכך לנטרל או לצמצם את השפעתם ההרסנית.
העיקרון השני היא יצירת קשר טיפולי משמעותי בין המטפל למטופל, באופן שמספק למטופל התנסות בדפוס קשר משמעותי ומיטיב, לעיתים לראשונה בחייו. התנסות זו בקשר מאפשרת הן עיבוד של חוויות רגשיות מקשרי עבר קודמים והן התנסות חדשה בקשר המלווה בשיקום האמון בקשרים בין אישיים, והעמקת היכולת ליצירת קשרים אינטימיים.

 

פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית

היא פסיכותרפיה היוצאת מהנחה כי סימפטומים רגשיים והתנהגותיים אינם נובעים מחוויות רגשיות לא מודעות, אלא מרכישה ואימוץ של דפוסי התנהגות וחשיבה בלתי יעילים.
דוגמאות לדפוסי חשיבה בלתי יעילים הם חשיבה קטסטרופלית ("אם היא עוזבת אותי החיים שלי הרוסים"). ייחוס עצמי שלילי והימנעות מייחוס עצמי חיובי (למשל, מצב בו כישלון במבחן נתפס כביטוי לחוסר יכולת, והצלחה במבחן נתפסת כביטוי למזל או כתוצאה ממבחן קל במיוחד).

פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית מניחה כי שינוי דפוסים אלו יביא גם לנטרול הסימפטומים.   לפיכך, במסגרת פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית נעשה שימוש בטכניקות שונות אשר מסייעות בהפחתת דפוסי התנהגות וחשיבה בלתי יעילים, וחיזוק התנהגויות וסגנונות חשיבה רצויים.

 

פסיכותרפיה להפרעות פוסט טראומטיות
סוג ספציפי וחשוב במיוחד של פסיכותרפיה הוא פסיכותרפיה לטיפול בהפרעות פוסט טראומטיות. בניגוד להפרעות רגשיות אחרות אשר נגרמות על רקע מגוון גורמים פסיכו-סוציאליים, אישיותיים וביולוגיים, הפרעות פוסט טראומטיות מושפעות בעיקר (אך לא רק) על ידי חשיפה לאירוע טראומטי הכולל סכנה של פגיעה פיסית או נפשית קיצונית באדם או ביקיריו.
חשיפה זו עלולה לגרום להפרעות פוסט טראומטיות המאופיינות בסימפטומים של חרדה, עוררות יתר (דריכות, אי שקט) וזיכרונות חודרניים (סיוטים, פלשבקים) והימנעות מגירויים המזכירים את האירוע.
מאפייניה הייחודיים של ההפרעה הפוסט טראומטית היא הפגיעה המאסיבית שהיא גורמת לאיכות חייו ותפקודו של האדם הסובל ממנה.

הבנה זו הביאו לבניית סוגי פסיכותרפיה שונים המכוונים לטיפול בהפרעה.
פסיכותרפיות אלו מבוססות על רכיבים שונים שביניהן עיבוד של החוויה הטראומטית באמצעים שונים (קלפים טיפוליים, סיפור האירוע), למידת טכניקות הרגעה עצמית, עיבוד החוויה הגופנית הקשורה בטראומה, חשיפה הדרגתית יזומה לגירויים המזכירים את הטראומה.

במסגרת סוגי פסיכותרפיה אלו נכללים SE, SEE FAR CBT, PE ועוד.

 

סוגי פסיכותרפיה נוספים
בשנות ה-60', כאשר הפסיכואנליזה איבדה את בלעדיותה וסוגי פסיכותרפיה נוספים החלו להיווצר, התקיימה הפרדה ברורה בין פסיכותרפיה בגישה דינמית לפסיכותרפיה בגישה הקוגניטיבית התנהגותית.
עם השנים הפרדה זו הפכה דיכוטומית פחות, ומטפלים מהאסכולות השונות החלו להיות אקלקטיים יותר בעבודתם ולשלב רכיבים משתי המתודות הטיפוליות בהתאם לצורך.

על רקע זה, התפתחו גם סגי פסיכותרפיה אשר משלבים בין רכיבים מובנים, קוגניטיביים והתנהגותיים לבין רכיבים המדגישים את החוויה הלא מודעת ואת הקשר הטיפולי.

מאחר ומודלים אלו הם מובנים וקצרי מועד, קל לבדוק את יעילותם מבחינה מחקרית והמחקר אכן מצביע על יעילותם. מודלים מרכזיים המשתייכים לסוג זה של פסיכותרפיה הם:

פסיכותרפיה מבוססת מנטליזציה
פסיכותרפיה מבוססת מנטליזציה היא מודל טיפולי המתבסס על ההנחה שהיכולת להתמודד באופן מסתגל עם מצבים רגשיים, יחסים בין אישיים ומגוון סיטואציות יומימיות תלויה ביכולת המנטליזציה, כלומר היכולת לפרש את התנהגותנו ואת התנהגות האחר במונחים של מצבים מנטליים כרגשות, מחשבות וכוונות. לפיכך פסיכותרפיה מבוססת מנטליזציה מכוונת לסייע למטופל לפתח את יכולת המנטליזציה שלו, ובכך מקדמת את יכולתו להתמודד עם מצוקה רגשית (דיכאון, חרדה, כאב נפשי), לנהל קשרים בין אישיים חיוביים ולתפקד בסיטואציות תעסוקתיות, הוריות וחברתיות.

פסיכותרפיה דיאלקטית 
היא שיטת טיפול לבוגרים ומתבגרים המתמודדים עם הפרעת אישיות גבולית, התנהגויות של פגיעה עצמית והפרעות התנהגות. פסיכותרפיה דיאלקטית מתמקדת בהקניית כישורי התמודדות שביניהם ויסות עצמי, נשיאת מצוקה, שליטה עצמית, הימנעות מפגיעה עצמית, ניהול קשרים בין אישיים וכן הלאה. פסיכותרפיה דיאלקטית מתקיימת כמעט תמיד במקביל לפסיכותרפיה דינמית כך שהמטופל יכול לעבד את חוויותיו הרגשיות במסגרת פסיכותרפיה דינמית, ולהתמקד בשינוי דפוסי התנהגות

יאיר פלגי 6.16

 

* עיבוד, הרחבה, ניסוח ועריכה מחודשת  מתוך אתר  "בטיפול נט"

 

 

Scroll To Top