ד״ר יאיר פלגי – פסיכולוג בעפולה

בריאות נפשית – "בתקופות חולות"

ד"ר יאיר פלגי *

המרכז לבריאות הנפש טירת כרמל (התחלת מאמר לכנס)

 תמצית

 בבואנו לחקור ולנתח את נושא האתיקה הרפואית בתקופת השואה,על פי עקרונות האתיקה של ימינו, אנו נשארים המומים מול המציאות האיומה שנתגלתה לנו לאחר המלחמה לגבי הרפואה במשטר הנאצי. כיצד קרה שחברה מערבית מתקדמת ומפותחת יכלה ברוב רובה לעוות את אמות המוסר, הצדק והאתיקה המקצועית הרפואית, ולפעול בעיוורון מוחלט,

לאור עקרונות מסולפים ומעוותים, ובניגוד ליסודות האנושיים האלמנטאריים, תוך הצבת מטרות הרס והשמד אנושי, בשם המדע והרפואה,.

 

המאמר יבחן את המושג בריאות נפשית והתנהגות נורמאלית במצבים חברתיים קיצוניים, כמו בתקופת המשטר הנאצי, המוגדר כאן "כתקופה חולה", בו החברה והרפואה מטורפת ברובה, והערכים החברתיים המוצהרים, מסולפים ומעוותים, והאמת – משמשת כלי משחק מפלצתי בידי משטר פשיסטי חולה.

רק קבוצה קטנה של צעירים גרמנים, אידיאליסטים, סטודנטים לרפואה דווקא, חברי "הוורד הלבן" (The White Rose), אשר בחרו למרוד ולהיאבק באופן פעיל "בענק הפשיסטי" מבפנים, מיצגים את רסיס הבריאות, הנורמאליות, אמות המוסר והצדק, הנאבק בחברה חולה וסוטה. דווקא הם מיצגים כאן "רפואה מסוג אחר", אנושית, אמפטית ומלאת חמלה.

 

המונח בריאות נפשית, מורכב ושנוי במחלוקת:

ההגדרה מושפעת מנורמות התנהגות, ערכים חברתיים ותרבותיים, השפעות פוליטיות, השפעות של "רוח הזמן" ודילמות מוסריות ואתיות – העלולות להשפיע ולעוות את ההגדרה.

ההגדרה חייבת להציב את הקונפליקט בין אדם אותנטי, מול אדם מסתגל וקונפורמי.

בין אדם אוטונומי, גמיש ויצרתי  מול אדם נורמטיבי, משתלב ומתפקד, תוך ניסיון מורכב להכיל את הקצוות, ולקבוע את הגבולות.

יחד עם המורכבות והשוני, ניתן להגיע להגדרה מוסכמת רחבה, המתייחסת ליכולתו האינטגרטיבית של הפרט לתפקד בצורה "בריאה" ויעילה בחברה שבה הוא חי. תוך הפגנת שיקול דעת, בחינת המציאות, גמישות, יצירתיות, הומור, ואומץ לעמידה מול לחצים קשים. המונח חייב להכיל יחדיו מצב בו משולבים באיזון, היבטים רגשיים, מנטאליים והתנהגותיים של האדם. 

העדויות הרחבות שנשארו ממחשבתם, עמדותיהם ופועלם של צעירים אמיצים אלו, חברי "הורד הלבן", מאפשרות לבחון ולנתח את מושג הבריאות הנפשית והאומץ האנושי, בכלים מדעיים תוך התייחסות לתיאוריות פסיכולוגית פסיכואנליטיות.

 

* ההרצאה מבוססת גם על איסוף עדות אוטנטית מחקרית, עם אדם שהיה נוכח באירועים בהתרחשותם באוניברסיטת מינכן, בשנת 1943 .

  

 האם יצר לב האדם אכן רע ביסודו, וזו רק תופעה קיצונית המוכיחה את  העיקרון? האם החברה הגרמנית עברה תהליך מסיבי של שטיפת מוח שיטתית ושטנית, שהנפש האנושית לא יכלה לעמוד בה ?  שאלות אלו ורבות אחרות, עם כל חשיבותן, לא יהיו במוקד המאמר.

 

כתופעה אנושית חברתית ייחודית, בכלים מדעיים, מתחומי מחקר שונים כמו: הרפואה, הפסיכולוגיה, הסוציולוגיה, הפילוסופיה וכו', ניצבות בפנינו שאלות רבות ומורכבות, ברובן מעבר למוקד העניין של כנס זה.

Scroll To Top