ד״ר יאיר פלגי – פסיכולוג בעפולה

מצוקה נפשית היא מצב של איבוד וערעור שיווי המשקל הפסיכולוגי (הנפשי) של האדם. האיזון הרגיל והיומיומי שלנו בו יש שיווי משקל בין כוחות וחולשות מופר, ואנו מתקשים להתמודד ולהשיג שליטה חדשה על לחצים וקשיים בחיינו.

 אמצעי ההתמודדות שפיתחנו במשך השנים, והוכיחו עצמם כיעילים בעבר, עתה לפתע אינם יעילים יותר. ואנחנו חווים חוסר שליטה ומצוקה.

 לפתע החולשות מתעצמות והן מלווים בחרדות, תחושות חוסר אונים, ומתח הולך וגובר, וכן תחושות גופניות מפחידות (הזעה, קצב לב מהיר, קשיי נשימה, מועקה, כאבים בגוף, ותחושה של פחד ובהלה).

 כמו כן אצל אנשים במצוקה לעיתים נראה קושי להתרכז, קושי לבצע מטלות מורכבות. הם שוכחים, מתוסכלים או מתייאשים באמצע המשימה, נראה להם שמשהו בזיכרון שלהם נפגם. הראיה שלהם מאוד פסימית לגבי עצמם, ולגבי העתיד המחכה להם.

 יש להם לעיתים חשיבה מוטעית, אמונות מוטעות, ולפעמים הם מאוד פסימיים לגבי עתיד העולם ועצמם. העולם כאילו רווי רוע ואכזריות לפתע, והם חשים כאילו כולם שונאים אותם, ורואים ויודעים את מחשבתם.

כל זה יחד, מגביר את ערעור שווי המשקל הנפשי, והופך למצב של מצוקה נפשית עם סממנים גופניים ונפשיים מבהילים ומפחידים.

 כמו כן מדובר בירידה משמעותית במצב הרוח, ותחושת של עצב. איבוד ההתלהבות ושמחת החיים, חוסר שקט וחוסר מנוחה.

לעיתים יכולות להופיע התפרצויות זעם ועצבנות שלא אופיינית לאדם. כמו כן, יתכנו חרדות ופחדים שמתגברים, לעיתים עד כדי הופעת התקף של חרדה.

 כשאנחנו מדברים על התקפי חרדה, אנחנו מדברים על מצב של התקף דמוי גל, שהולך ומתפתח במהלך של כמה דקות, עד למצב של פאניקה ממש.

 כמו כן ניתן לראות שינויים בולטים בהתנהגות החיצונית. במצב זה נראה שינויים ברורים ברמת הפעילות, לעיתים האטה והסתגרות, ולעיתים להיפך אקטיביות יתר, חוסר מנוחה וחוסר שקט.

במצב של מצוקה נפשית, חשוב ביותר לפנות לעזרה מקצועית בהקדם.

הטיפול הפסיכולוגי הדינמי, ולעיתים בשילוב של טיפול תרופתי מרגיע, הם התשובה הטובה ביותר, במצבים של מצוקה נפשית.

                                                                                    ד"ר יאיר פלגי    2.10.16

 

Scroll To Top