וירוס הקורונה העולמי והארצי ישראלי, יצר מציאות אנושית חדשה, המחייבת אותנו לחשב מסלול מחדש, ולהתחיל להתנהג בהתאם למציאות שהשתנתה. משפט זה נכון לגבי כולנו, אולם הוא במיוחד מורכב ורגיש לגבי אנשים שהוירוס תקף אותם באופן אישי, והם נמצאים במסגרות טיפוליות למיניהן.
מתוך מבט מקרוב על מטופלים אלו, ניתן כבר לראות איפיונים נפשיים ההולכים ומתבהרים כאיפיונים אישיותיים, של החולה שהם בעצם נסיונות התמודדות אישית נפשית של המטופל עם המחלה שתקפה אותו.
הסגר, העוצר, הבידוד והבדידות יוצרים תגובות נפשיות לא פשוטות שמחייבות את הצוות הטיפולי להבין לא רק את הטיפול התרופתי והגופני, אלא גם את המרכיב הנפשי העולה ומתגלה אצל המטופל. כלומר למצב הגופני המורכב מתלווה גם מרכיב נפשי של חרדה ופחד ושניהם מחייבים התערבות של אנשי מקצוע מהתחום הנפשי, היודעים ומכירים היטב מנסיונם המקצועי להתמודד בכלים מקצועיים עם מרכיבים המאפיינים מצבי דיכאון לסוגיהם, ויודעים להגיב בהתאם למצב הנפשי המתגלה עתה.
בנוסף לאיפיוני הדיכאון ניתן להבחין לעיתים גם בחשיבה רודפנית, כלומר חשדנות, חוסר אמון, המנעות, הסגרות ואף האשמה של כל הסובבים את החולה והמנסים לעזור לו. אנו המטפלים פוגשים עתה, לא רק אדם חולה פיזית, אלה גם אדם הנמצא במשבר נפשי קשה, והזועק לעזרה נפשית.
לפתע גם אנשים צעירים יחסית, שמחשבות על מוות לרוב אינן מעסיקות אותם, מוצאים את עצמם מוצפים בחשיבה מוחשית שסופם ממש קרוב, והם עסוקים בחישוב קיצם הקרב.
על מערכת הבריאות לגייס במהרה, אנשי טיפול עם ידע ונסיון טיפולי מעמיק בתחום הטיפול הדינמי, והפסיכואנליטי, ולשלב אותם בהקדם במערכת הטיפולית, בכל המרכזים והמחלקות המטפלות כיום גם בחולי קורונה.
דוגמאות להתערבות נפשית תומכת:
ד"ר יאיר פלגי, פיסיכולוג קליני בכיר